Rajčatová polévka se smetanou

½ kg rajčat, 20 g cibule, 5 zrnek černého koření, 1 zrnko nového koření, trochu citronové kůry, , sůl, 150 g hovězích kostí na polévku, 49 g másla, 40 g mouky, 2 lžíce červeného vína, ocet podle chuti, 15 g cukru, 2 lžíce sladké smetany

Očištěné, pokrájené rajčata, dáme do hrnce, přidáme na ně rozkrájenou cibuli, celé černé koření, nové koření, citronovou kůru, sůl, zalejeme polévkou z kostí anebo jen vodou a pod pokličkou udusíme do měkka. Zvlášť si připravíme z másla a mouky žlutou zásmažku (jíšku), rozředíme ji polévkou anebo vodou, přidáme podušené, prolisované rajčata, trochu octu, cukru a potom polévku dobře povaříme. Před podáváním zavaříme do polévky makarony anebo zvlášť udušenou rýži a zlepšíme ji červeným vínem a sladkou smetanou.

Rozpočet pro 5 osob.

Originál recept Sandtnerová-Kniha kuchárských predpisov a rozpočtov (1950)