Pravý ukrajinský boršč

300-400g hovězího i vepřového masa (mix), 1-2 červené řepy, 1/3 – 1/2 hlávky bílého zelí, 2-3 brambory, 1 velkou cibuli, 1-2 mrkve, 1 petržel, 2 papriky, 2 rajčata, 3 stroužky česneku, malý rajčatový protlak, ocet, cukr, bobkový list, nové koření, černý pepř, sůl, mletý pepř, olej, kysanou smetanu, petrželka.

Maso vaříme do měkka, doba varu podle druhu použitého masa. Po uvaření vyjmeme koření a maso nakrájíme na kostky. Mrkev a petržel oškrábeme, řepu oloupeme a nastrouháme na hrubo. V hrnci rozehřejeme 1 lžičku oleje, zeleninu krátce orestujeme, zalijeme trochou vody a podusíme do měkka. Omyjeme rajčata a nakrájíme na plátky. Papriku očistíme a nakrájíme na naudličky, oloupanou cibuli na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a cibuli s paprikou orestujeme. Vsypeme rajčata přidáme rajčatový protlak a krátce podusíme. Očištěné zelí nakrouháme, brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. K masu a vývaru vsypeme zelí s brambory a 10-15 minut povaříme. Když je zelí skoro měkké, přidáme do polévky předpřipravené zeleninové směsi a promícháme. Boršč dochutíme solí, mletým černým pepřem, oloupaným a na plátky nakrájeným česnekem a znovu 10-15 minut povaříme. Na závěr dochutíme octem, cukrem. Ukrajinský boršč podáváme s kopečkem husté zakysané smetany, čerstvou petrželovou natí a chléb.