Kachna se žampionovou nádivkou

1,5 – 2 kg kachna, sůl, bílý pepř, 250 g žampionů, 100 g slaniny, 2 polévkové lžíce másla, ½ lžičky sušeného tymiánu, šťávu a kůru z 1 citronu, 1 rajče, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce koňaku, 1 lžičku nakládaného zeleného pepře, špejle, nit

Kachnu umyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Na jemné kostičky nakrájíme slaninu. Spolu se žampiony ji na horkém másle opékáme asi 15 minut. Ochutíme pepřem, tymiánem, citronovou šťávou a nastrouhanou kůrou z citronu. Touto směsí kachnu naplníme. Otvor sepneme špejlemi a ještě pevně zašijeme. Kachnu vložíme do pekáče, podlijeme 1/8 litru vody a v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia pečeme přibližně 2 ½ hodiny. Po 1 hodině pečení kachnu obrátíme. Přidáme oloupanou cibuli a oloupané rajče a kachnu dopékáme, přičemž ji občas přelijeme vypečenou šťávou. Potom kachnu vyjmeme z pekáče a udržujeme teplou. Výpek přecedíme do nádoby, doplníme trochou vody, přivedeme do varu a zbavíme tuku. V trošce vody rozmícháme mouku a šťávu za stálého míchání zahustíme. Krátce povaříme. Tuto omáčku okořeníme solí, koňakem a zlením pepřem. Omáčku podáváme zvlášť.