Batátový krém s pečeným česnekem

4 střední batáty, 1 palička česneku, 5cm zázvoru, sůl, olivový olej, 1 větší plechovka kokosového mléka, voda / vývar, citronová / limetková šťáva, semínka / lístky koriandru nebo koriandrové pesto (koriandrové lístky, piniové oříšky a máslo rozmixované do hladka),
lněné semínko (může být i sezam, konopné semínko, případně vlašské ořechy nasekané na drobno), kysaná smetana / kozí sýr / Cottage cheese

Batáty dle preferencí očistíme nebo necháme ve slupce a nakrájíme na kousky. Česnekovou paličku rozkrojíme podélně a vše hodíme na pekáč, pokapeme olivovým olejem a posypeme solí. Pekáč šoupneme do trouby vyhřáté na cca 180° s funkcí horního na horkovzduchu/ pečení a vše upečeme do měkka. Do mixéru hodíme cca 1 lžičku koriandrového pesta nebo lístky / semínka koriandru dle chuti, přidáme batáty, česnek, kokosové mléko a oloupaný zázvor a vše rozmixujeme do hladka. Pro dosažení požadované konzistence pomalu přiléváme vařící vodu nebo zeleninový vývar. Na závěr přidáme citrónovou šťávu, případně dosolíme a dopepříme dle chuti. Při podávání ozdobíme opraženými semínky (pekla jsem je již ve vypnuté troubě cca 3 minuty ve stejném pekáči, ve kterém jsem před tím dělala zeleninu), případně sýrem či smetanou, lze přidat nasekané koriandrové či mátové lístky. Pro získání orientálního nádechu polévky přidejte pastu z kurkumy a citrónové trávy, které se lehce osmahnou na kokosovém oleji. Do verze na zahřátí lze přidat i chilli papričky nebo masalu.

POZOR: S česnekem i zázvorem je potřeba postupovat opatrně, toto byla verze na vyhnání virózy z těla a podle toho byla i dostatečně ostrá. Při adekvátním množství česneku (cca 2 stroužky) a zázvoru (cca 1cm) je vhodná i pro malé děti.

Uvedená dávka = cca 2 dospělé porce

Lenka