Těstoviny s hráškem

300 g mraženého hrášku, 1/8 L vývaru z kostky, sůl, pepř, 250 g dlouhých širších nudlí, 1 lžička oleje, 100 g libové uzené šunky, ½ svazku bazalky nebo čerstvé petrželky, 150 g zakysané smetany, 2 lžíce másla

Nerozmražený hrášek vaříme 4 – 6 minut v 1/8 L vývaru z kostky. Z uvařeného hrášku si dáme stranou 2 polévkové lžíce na zdobení, ostatní necháme ve vývaru a rozšleháme tyčovým mixérem na hladké pyré. Nudle nasypeme do vroucí osolené vody s olejem a vaříme podle údaje na obale přibližně 10 – 12 minut. Mezitím si nakrájíme šunku na malé kostičky. Do pánve vložíme 2 lžíce másla a šunku chvíli opražíme. Bazalku nebo petrželku opereme, protřepeme, lístky otrháme a nakrájíme nadrobno. Do hráškového pyré vmícháme zakysanou smetanu a část bylinek. Podle chuti pyré osolíme a opepříme. Uvařené nudle scedíme a necháme okapat. Vložíme na talíř, polijeme hráškovým pyré, posypeme kostičkami šunky a celým hráškem, který jsme si odložili stranou. Dozdobíme zbylými nakrájenými bylinkami. Ihned podáváme.