Jablečný koláč

250 g polohrubé mouky, 120 g másla, 230 g moučkového cukru, citronová kůra, 2 vejce, 1 vanilínový cukr, 1 kg jablek, tuk a mouka na vymaštění plechu

Z mouky, másla, moučkového cukru, postrouhané citronové kůry a 2 žloutků vypracujeme těsto. Dortovou formu vymastíme tukem a vysypeme moukou. Těsto vyválíme na velikost dortové formy a vložíme ho do ní. Vysteleme i boky formy. Těsto mírně předpečeme. Předpečený koláč naplníme jablkovou náplní a v troubě dopečeme. Jablková náplň: oloupané jablka podusíme spolu se 100 g cukru a 1 vanilínovým cukrem. Na upečený koláč natřeme sníh, připravený z 2 bílků a 60 g cukru. Sníh dosušíme a vychladlý koláč můžeme ozdobit mřížkou z marmelády.