Chutný celerový salát
500 g celeru, 50 ml bílého vinného octu, provensálské koření, 3 dl vody, 300 g uvařených brambor ve slupce, 2 lžíce plněných zelených oliv.
Nálev: 3 lžíce bílého vinného octu, 4 lžíce olivového oleje, mletý bílý pepř, 1 lžíce cukru, 1 lžíce soli, 3 červené cibule.
Celer očistím, nakrájíme na nudličky a vaříme 15 minut v 3 dl vody spolu s octem, solí a provensálským kořením. Potom celer scedíme a necháme vyhladit. Cibuli nakrájíme na kolečka, zalijeme horkým nálevem a necháme vychladnout. Všechno dáme do mísy a přidáme na kostky nakrájené uvařené brambory, cibuli s nálevem, olivy nakrájené na kolečka a promícháme. Necháme na chladném místě alespoň hodinu.
Příprava nálevu: nálev připravíme z octu, oleje, bílého pepře, cukru a soli. Ingredience spolu převaříme a přidáme nakrájenou cibuli.